Till startsidan
Start / Kultur / Kulturutveckling / Bild och form / AiR Värmland / AiR Värmland Kristinehamn

AiR Värmland Kristinehamn

Kristinehamns kommun tillsammans med Region Värmland bjuder in konstnären Anna Linnea Liljeholm som residenskonstnär genom projektet AiR Värmland till Kristinehamn hösten och vintern 2021-2022.

Samarbete mellan Kristinehamns kommun och Region Värmland

Kristinehamns kommun och Region Värmland utlyste under augusti 2021 ett Open call där konstnärer kunde ansöka till att bli residenskonstnär i AiR (Artist in Residence).

I Kristinehamn har projektet fått namnet Restarter in Residence då grundtanken är att konstnärer och verksamma inom besöksnäringen ska få en nystart efter coronapandemin, som påverkat många inom både kultur- och besöksnäringen.

Projektet har sin utgångspunkt i Mariebergsområdets historia vilken den utvalda konstnären kommer att ta sig an och tolka utifrån sin konstnärliga inriktning. På Mariebergsområdet fanns från senare delen av 1800-talet Mariebergs hospital, senare Mariebergs mentalsjukhus. Elchocker, åderlåtning och bältesspänning är några av de behandlingsmetoder som tillämpades på institutionen. Idag huserar Kristinehamns konstmuseum i sjukhusets gamla panncentral.

Liljeholm har under oktober och november 2021 haft tillgång till ateljé, Bildarkivet, utställningslokal på Kristinehamns konstmuseum och vägledning av personal på konstmuseet. Hon har bott i fyrvaktarbostaden vid Picassoudden i Kristinehamn. Anna Linnea Liljeholm kommer tillbaka för att utifrån sitt residens skapa en utställning. Det blir i februari 2022.

Läs mer på Kristinehamns kommuns webbsida.

Biografi Anna Linnea Liljeholm

Konstnären Anna Linnea Liljeholm. Foto: Pontus Ersbacken.

Anna Linnea Liljeholm är född 1982 i Eskilstuna. Hon bor och arbetar som processbaserad textilkonstnär och tecknare i Lilla Dicka utanför Avesta sedan december 2014. Anna Linnea Liljeholm är utbildad vid Steneby – Högskolan för design och konsthantverk där hon tog sin master 2012. Hon har tidigare ställt ut bland annat på Avesta Art, Galleri Svarta Gran, Dalarnas Museum och våren 2020 monterades den konstnärliga gestaltningen Maskineriet i entréhallen på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Det levande, kroppen och existentiella frågor ligger alltid till grund för hennes arbete. Med en organisk, mystiskt och närmast påträngande framtoning belyser gestaltningarna vad som verkligen är verkligt, trots att de oftast inte föreställer något vi direkt kan placera i vår verklighet. Främmande men på samma gång bekant. Ett fantasifullt gränsland mellan något yttre och något inre.

Mötet mellan tecknandet och den taktila textilen bildar grafiska former där två- och tredimensionalitet suddas ut. Hennes drivkraft i arbetet ligger i ett ständigt sökande efter nya sätt att uttrycka sina tankar. En ordlös kommunikation där textilen fungerar som en budbärare för lugn, trygghet och teckningen som kontrast till det, talar ett kraftfullt språk med sin svärta. Hon arbetar gärna rumsligt. Ett platsspecifikt verk ger möjligheter att integrera omgivningen, både rum och människa.

Verk av konstnären Anna Linnea Liljeholm. Foto: Pontus Ersbacken.

Att arbeta med plats om design

Här kan du ta del av föreläsning och samtal kring platsutveckling och design.

Föreläsning:

  • Daniel Byström, designstrateg på Design Nation

Panelsamtal:

  • Åsa Viktoria Wihlborg, vd på Artplatform.
  • Daniel Byström
  • Mia Landin, vd Visit Värmland.
  • Anna Linnea Liljeholm, konstnär.

Seminariet anordnades i samarbete med Kristinehamns kommun och Region Värmland som en del av AiR Värmland projektet.

AiR Värmland Kristinehamn anordnas med stöd av Kulturrådet, Kristinehamns kommun och Region Värmland.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?