Till startsidan
Start / Kultur / Kulturutveckling / Bild och form / AiR Värmland / AiR Värmland på Rackstadmuseet Arvika

AiR Värmland på Rackstadmuseet i Arvika

Konstnärerna Sarka Zahalkova och Toril Redalen kommer till Rackstadmuseet i Arvika i slutet av maj 2022.

Bild på Rackstadmuseet i Arvika

Foto av Lars Norrby (bilden har redigerats).

Vi välkomnar en konstnär och en konsthantverkare

Sarka Zahalkova och Toril Redalen erbjuds residens på Rackstadmuseet i Arvika 2022.

AiR Värmland på Rackstadmuseet i Arvika bjuder in en konsthantverkare, Toril Redalen, och en konstnär, Sarka Zahalkova, för att tillsammans med lokala aktörer utforska Arvika som plattform för konstnärligt samarbete. De utvalda konstnärerna kommer att möta lokala konstnärer som arbetar inom nätverken Arvika Konsthantverk och Kolonin Arvika, besöka ateljéer och utforska arbetsmetoder och samarbeten i förhållande till sina praktiker.

AiR Värmland Arvika, Rackstadmuseet anordas med stöd av Kulturrådet, IASPIS Konstnärsnämnden, Arvika kommun och Region Värmland.

Presentation av residensdeltagare

En vistelse uppdelad på två perioder

AiR Värmland på Rackstadmuseet i Arvika består av två vistelser under 2022. En två veckor långs researchperiod, 29 maj–12 juni 2022, och en lika lång presentationsperiod 9–23 oktober 2022.

Residenset erbjuder boende vid Rackstadmuseet under båda perioderna samt tillgång till ateljéer.

Om Open call - AiR Värmland - Arvika 2022.

Kollage Rackstadmuseet, Kolonin och Konsthantverkarna i Arvika

Arvika historik

Arvika har en lång tradition av konstnärer från andra delar av landet som verkat där under perioder. Några av dem anlände hit runt förra sekelskiftet och bosatte sig för resten av sina liv men det var också många som kom till trakten för tillfälliga besök.

Det utbytet mellan konstnärer är ett fundament för Arvikas konsthistoria och det har genom decennier format en stark identitet i Arvika som ”kulturbygd”. Rackstadkolonin etablerade nätverk och verktyg för att samarbete mellan konstnärer och konsthantverk skulle främjas, det var nödvändigt för att kunna verka utanför storstaden. Idag existerar en rad konstnärliga plattformar i staden, några av dem nya och andra med rötter långt tillbaka i tiden.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?