
Samverkan med Länsstyrelsen Värmland
Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland har en lång historia av samverkan inom jämställdhetsområdet. För oss är det en självklarhet att vi som regionala aktörer hjälps åt att kraftsamla och använda resurser gemensamt. Dessutom når vi tillsammans fler aktörer än vad vi skulle göra enskilt.
Nätverksträffar och webbfrukostar
Jämställdhetsnätverket i Värmland samordnas av Länsstyrelsen Värmland och Region Värmland. Nätverksträffarna och webbfrukostarnas syfte är att skapa förutsättningar för genomförande av nationella jämställdhetsmålen, öka kompetensen, inspireras, lyfta goda exempel och få upp frågan på dagordningen.
Håll utkik efter kommande event i vår kalender.
Kommande evenemang (ettjamstalltvarmland.nu)
Könsuppdelad statistik
Värmland ska vara en plats där alla känner sig inkluderade, välkomna och har möjlighet att utvecklas. Statistik uppdelad på kvinnor och män är en förutsättning för att få kunskap om vilka insatser vi behöver göra för att Värmland ska nå dit. Eftersom det juridiska könet framgår av personnumret, kan all registerbaserad statistik könsuppdelas.
På tal om kvinnor och män
Det har hänt alldeles för lite under alldeles för lång tid på jämställdhetsområdet i Värmland. Det visar den könsuppdelade statistik somsedan 2004 tas fram regelbundet av Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland. När vi jämför tidigare statistik med den de senaste uppgifterna kan vi konstatera att utvecklingen går alldeles för sakta.
Nu kan du följa utvecklingen över tid, det vill säga vad som skett, eller snarare inte skett, de senaste åren. Kvinnor tar fortfarande det största ansvaret för barn och familj. Män utbildar sig i lägre utsträckning än kvinnor, men har fler maktpositioner. Män drabbas oftare av arbetsplatsolyckor och fler män än kvinnor tar sitt liv. Det är fortfarande stor skillnad mellan hur mycket pengar kvinnor och män i Värmland tjänar under sin livstid. Med den här takten kommer det till exempel ta 311 år innan lönegapet stängs i Värmland. Det har vi varken tid eller råd med. Låt oss alla hjälpas åt och ta ansvar; företag, organisationer, föreningar och privatpersoner, för ett jämställt Värmland!
På tal om kvinnor och män & AHA Värmland
På tal om ungdomar
Länsstyrelsen har ökat kunskapen om vad unga i Värmland tycker, tänker och vet om jämställdhet och sina rättigheter genom en ny enkätundersökning. Enkäten har besvarats av elever i åk 2 på gymnasiet och visar stora skillnader mellan pojkars och flickors förutsättningar och livsvillkor. Resultatet ger kunskap om ungas livssituation med fokus på upplevelse, erfarenheter och kännedom om jämställdhet, barnrätt och folkhälsa. Undersökningen är även ett sätt för att unga ska komma till tals i frågor som rör dem.
Målet är att undersökningen ska ge underlag för aktörer inom olika sektorer och på olika nivåer att arbeta med jämställdhet, barnrätt och folkhälsa – för bättre förutsättningar och uppväxtvillkor för barn och unga i Värmland. I samband med resultatsammanställning har fokusgrupper genomförts med några klasser för att få del av ungdomarnas samtal och reflektioner över delar av resultatet.
Genius
Genius är en av landet största konferenser om jämställdhet. Här träffas människor för att inspireras, knyta kontakter och lära av varandra. Arrangörer är Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland.
Under 2025 planeras ingen Genius konferens men håll utkik efter alla andra aktiviteter som vi erbjuder.
Ett jämställt Värmland
Region Värmland är anslutna till Ett jämställt Värmland, ett anslutningssystem som Länstyrelsen Värmland står bakom. Utifrån jämställdhetsstrategin för Värmland lyfter och sprider medlemmarna goda exempel, skapar forum för erfarenhetsutbyte och genomför kompetenshöjande insatser.