Till startsidan

Sjukvårdsintegrerad biobankning (SIB)

Läs mer om insamling och lagring av vätskebaserade prov.

Sjukvårdsintegrerad biobankning av vätskebaserade prov är en bred infrastruktur anpassad för flera typer av projekt. Vår sjukhusintegrerade biobankservice använder sig av befintliga infrastrukturer. Det är ett säkert, effektivt och resursbesparande sätt för insamling och lagring samt uppfyller biobankslagens krav på spårbarhet.

Fördelar med sjukvårdsintegrerad biobankning

  • Fungerar för de flesta forskningsprojekt och är i dag anpassat för vätskebaserade prover i standardiserat format exempelvis helblod, plasma och serum.
  • Personoberoende eftersom insamlingen sker via rutinsjukvården och hanteras av befintlig personal på klinisk kemi.
  • Kraven på spårbarhet, säkerhet samt provgivarens integritet uppfylls genom samverkansregion Uppsala/Örebros gemensamma Biobanks IT-system LIMS (Laboratory Information and management system).
  • Prover förvaras i låsta lokaler med kontrollerad behörighet i frysar kopplade till regionfastigheters larmcentral samt externt Boomeranglarm.
  • Forskare behöver ingen extra personal för provhantering eller egna lokaler för lagring av prov, vilket leder till ekonomiska besparingar.

Kontakt

Är du intresserad av att använda vår sjukvårdsintegrerade biobankservice kontakta driftansvarig för SIB anna.karrberg@regionvarmland.se i god tid för att påbörja planering av din studie.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?