Till startsidan

Hallbibliotek

Region Värmland vill, i samverkan med förskolan och biblioteken, möjliggöra för fler förskolor att starta upp hallbibliotek. Detta är en del av satsningen Förundran – Bokstart i Värmland.

Illustration av två ugglor

Illustration av Matilda Ruta

Forskning visar att tidiga språkinsatser under de första levnadsåren är särskilt viktiga då de ger en positiv utveckling under resten av uppväxten. Därför vill Region Värmland, i samverkan med förskolan och biblioteken, möjliggöra för fler förskolor att starta upp hallbibliotek. Samverkansprocessen är en del av satsningen Förundran – Bokstart i Värmland.

Mål

Både förskolor och bibliotek har i uppdrag att arbeta språk- och läsfrämjande.
Forskning visar att hallbibliotek är en enkel och bra metod att nå målen. Genom att erbjuda lättillgängliga böcker som familjerna får låna med sig hem blir hela familjen aktiv och vi kan säkerställa att barnen får större tillgång till böcker och högläsning.

Upplägg

Utformningen av hallbiblioteken på förskolorna kan se olika ut. Förslagsvis placeras bokpåsarna på barnens krokar, för att sedan flyttas runt "från krok till krok". Genom detta koncept underlättar vi för familjerna och når alla barnen.

Inom Förundran prioriterar vi de förskolor där det finns många olika språk, men även förskolor långt från huvudorten eller förskolor med större behov i sina barngrupper, utifrån modellen universell proportionalism.

Kontaktpersoner

Vid frågor är du välkommen att kontakta projektkoordinatorerna.

Sunne, Munkfors, Hagfors och Torsby

Lena Engström Jansson: lena.h.jansson@sunne.se

Grums, Karlstad och Kil

Ann-Katrin Lybeck: ann-katrin.lybeck@kil.se

Arvika, Filipstad, Forshaga, Hammarö, Säffle och Årjäng

Alexandra Unge: alexandra,unge@karlstad.se

Charlottenberg, Kristinehamn och Storfors

Burcu Aktas: burcu.aktas@hammaro.se

Kontaktinformation

Annica Hagel Arvidsson

Biblioteksutvecklare
Telefon 010-8331089
annica.hagelarvidsson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?