Konstnären Lovisa Ringborg

Lovisa Ringborg kommer att vistas på residens Gunnerud, Alma Lövs Museum sommaren 2021. Ringborg arbetar mestadels med fotografi, men även med video och skulptur som de senaste åren blivit en del av konstnärens praktik.

Konstnären Lovisa Ringborgs verk Portal. Öppen gräsyta omringad av lövskog. I mitten av bilden, vid skogskanten, skymtar en liten byggnad.

© Lovisa Ringborg/BUS (2021)

Lovisa Ringborg

Ringborg ställde ut 2019, en skulpturgrupp inför Alma Löv Museums sommarutställning och framkallade starka reaktioner hos museibesökare och skolgrupper. Konstens estetiska, intuitiva och emotionella aspekter leder till affektiva reaktioner och engagerar eleverna i samhällsämnen med en naturvetenskaplig karaktär såsom hållbar utveckling, genteknik eller evolution.

Lovisa Ringborgs sätt att utforska relationen mellan fantasi och verklighet korrelerar med pedagogiken i Alma Lövs museiprogram som är baserat på elevernas utforskning av naturliga fenomen i både professionella och egna konstverk.

Under de senaste åren har Lovisa ställt ut med mångsidiga uttrycksformer som skulpturer, foton, rörlig bild och ljud på många av Sveriges ledande kulturarenor. Verkens röda tråd är relationen mellan dröm- och verklighetsvärld var hon blandar fakta och fiktion och avslöjar att skiljelinjen mellan natur och kultur är tunn.

Skulpturen har för Ringborg också den senaste tiden börjat ta större plats i utställningsrummet och ökat i format. Hon har ägnat mycket tid åt att lära sig mer om outforskade material och tekniker, som hon vill fortsätta lära sig mer om för att utvecklas i tredimensionell form.

Utställningen

Tanken är att detta skulpturarbete ska utforskas vidare under residenset på Alma Löv Museum där hon tillsammans med Alma Lövs museipedagog Harald Raaijmakers kommer att utveckla ett arbete som kommer att ingå i Alma Lövs pedagogiska program och därmed även bli en del av Alma Lövs utställning. Lovisa Ringborg kommer att vistas i Östra Ämtervik vid två olika tillfällen under sommaren och hösten 2021. Vistelsen kommer att resultera i en presentation av produktionen sommaren 2022.

Biografi

Lovisa Ringborg (Linköping, 1977) arbetar mestadels med fotografi, men även med video och skulptur som de senaste åren blivit en del av konstnärens praktik. Ringborg är representerad på Galleri Cecilia Hillström där hon visat två separatutställningar.

Hennes verk har de senaste åren presenterats på bland annat Norrköping Konstmuseum, Hasselblad center, Kulturhuset i Stockholm, Bonniers konsthall, Vänersborgs Konsthall, Norrköpings konstmuseum, Gotlands konstmuseum samt utställningar i Finland, Tyskland, Schweiz, Österrike, Frankrike, USA och Sydkorea.

SVT producerade ett K-special "Drömmar och fotografi" (originaltitel The Homecoming) om Ringborgs konstnärliga arbete, filmad av Bengt Bok som visades på SVT hösten 2016. Hennes bok Phantom limbs belönades med Priset Svensk Bokkonst 2020. Hon är just nu aktuell med soloutställningen Mirage på Fotografiska i Stockholm.

Porträttfoto av konstnär Lovisa Ringborg

Konstnären Lovisa Ringborg

Webbplats

Läs mer om Lovisa Ringborg på lovisaringborg.se.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Till toppen