Konstnären Mila Teshaieva

Mila Teshaieva är en av två konstnärer som kommer att vistas på residens Gunnerud, Alma Lövs Museum under sommaren 2021. Teshaievas arbete är på teman som konstruerar identiteter och använder ofta en blandning av dokumentär och fiktion.

En person står vid en strand med ryggen vänd mot betraktaren och blickar ut över havet. Hen håller färgglada ballonger i ena handen. Omgivningen är disig och grå.

Aqtau: From the project Promising Waters. © Mila Teshaievas /BUS (2021)

Mila Teshaievas

Mila Teshaievas residens på Alma Löv Museum of Unexp. Art kommer att inledas med en visning av ett urval av verk från hennes tidigare arbete på ön Föhr, Tyskland. Tanken är att utställningen ska ge en introduktion av konstnärens tidigare arbete som kan inspirera det fortsatta arbetet i Östra Ämtervik. Under sin vistelse på Residens Gunnerud i Östra Ämtervik kommer Teshaieva utforska kultur och inre världar hos unga människor i regionen.

Hon vänder sig till unga i åldern 16-20 år som hon kommer följa i deras vardagliga liv med möten, ritualer och vanor. Hon kommer sedan att följa några utvalda individer närmare som kommer bli medförfattare i projektet. Deras personliga uttryck, frihet och fantasi uppmuntras i ett samarbete som fungerar som en social skulptur. Det gemensamma skapande av konst stärker självförståelse, inre frihet och utforskar idén om identitet.

Teshaieva kommer att vistas i Östra Ämtervik vid två olika tillfällen. Residenset avslutas med produktion av ett urval av verk som ställs ut i Östra Ämtervik.

Arbete

Mila Teshaieva använder fotografi för att förstå drivkrafter hos konstruerade samhällen utifrån en nyfiken forskares blick. Hon arbetar passionerat för att vidareutveckla traditionerna med den långa undersökande formen av berättande och därmed att uppmärksamma sitt ämne genom nya kraftfulla och innovativa synvinklar. Teshaieva kombinerar ofta en fördjupad vetenskaplig forskning med estetik som öppnar upp nya lager för en betraktare att omvärdera mekanismerna som konstruerar nationer, modifierar minnen och därmed osynligt påverkar vårt väsen.

Biografi

Mila Teshaieva (Kiev, 1974) arbetar främst med fotografi. Teshaievas jobb är inriktat på teman som konstruerade identiteter där hon ofta använder en blandning av dokumentär och fiktion för att berätta historier om människor och platser runt om i världen. Hennes senaste soloutställningar inkluderar bland annat Haggerty Museum of Art, Museum of European Cultures Berlin, Photoquai Biennial, Museum Kunst der Westküste. Retrospektivet från det sista decenniet av Teshaievas arbete visades i MIT Museum Boston 2018.

Teshaieva verk har fått flera utmärkelser, bland annat 1:a pris i NPPA Best of Photojournalism 2010, Critical Mass Book Award och PDN Photo Annual och dök upp på sidorna av Courier International, British Journal of Photography, Time Magazine Lightbox, bland många andra. Hon bor och verkar i Berlin.

Porträttfoto av konstnären Mila Teshaieva

Konstnären Mila Teshaieva

Webbplats

Läs mer om Mila Teshaieva på milateshaieva.com.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Till toppen