Rutiner kommunal vård
Här finner du hygienrutiner för kommunal vård och omsorg.
A-Ö sjukdomar
Rutiner för hantering av vårdtagare med specifik smitta finns under respektive sjukdom: A-Ö, sjukdomar.
Livsmedel
Mathantering avdelningskök äldreomsorg (SKR)
Hantering av livsmedel lyder under Livsmedelslagen (2006:804) (Sveriges riksdag).
Branschriktlinjer ska hjälpa kommuner och regioner att leva upp till livsmedelslagstiftningens krav. Här finns råd för tillagningskök, mottagningskök och för avdelningar i vård och omsorg.
Branschriktlinjer för offentlig säker mat (skr.se)
Personal och skyddsutrustning
Skyddskläder och personlig skyddsutrustning, användning vid misstänkt eller bekräftad covid-19 samt skyddskläder och personlig skyddsutrustning - avklädning (pdf):
Vårdlokaler - byggnation och städ
Byggnation
Står ni inför, eller har funderingar kring, att bygga om eller bygga nytt för vård- eller omsorgsverksamhet?
Smittskydd Värmland rekommenderar att medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) kontaktar hygiensjuksköterska för rådgivning vid planering av byggnation av vårdlokaler inom den kommunala vården - se BOV- Byggenskap och Vårdhygien. Vårdhygieniska aspekter vid ny- och ombyggnation samt renovering av vårdlokaler (sfvh.se).
Har ni funderingar kring om- eller nybyggnation kan det vara bra att även själv titta efter vad som står i BOV om den typ av lokaler som är aktuella. Man kan också läsa om sina befintliga lokaler i BOV, för att se att de är utformade som de borde från vårdhygienisk synvinkel.
Städ
Regelbunden städning behövs för att minska mängden smittämen i miljön och därmed förebyggande av smittspridning
Vårdhygieniska riktlinjer och rekommendationer för städ- och vårdpersonal
Värmebölja